Planinarsko društvo Bistra

DJEČJA PLANINARSKA ŠKOLA 2024.

23.04.2024. – 13.07.2024.


Planinarsko društvo Bistra, organizira DJEČJU PLANINARSKU ŠKOLU usklađenu s pravilnikom Hrvatskog planinarskog saveza (HPS-a).


OPĆENITOŠkola omogućava upoznavanje osnova planinarstva i stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina, a prilagođena je djeci uzrasta od 7 do 15 godina. Ona pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama te djelovanje djece unutar planinarske udruge.
Škola je namijenjena upoznavanju i informiranju djece o osnovnim mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na izletima, turama i pohodima u planine.
U dječju planinarsku školu mogu se upisati isključivo djeca u dobi između 7 i 15 godina. Nije nužno, ali je dobrodošlo da dijete ima prethodno planinarsko iskustvo.

Obavezni uvjeti za upis polaznika su:
- članstvo u planinarskoj udruzi članici HPS-a – dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu;
- pisana suglasnost roditelja ili staratelja kojom on potvrđuje da je upoznat s programom i planom škole te da je suglasan da dijete sudjeluje u tom programu;
- uplata školarine organizatoru škole.

Djeca koja pristupaju školi trebaju biti opremljena odgovarajućim planinarskim cipelama (gojzerice ili treking cipele), manjim ruksakom za dnevno planinarenje, kabanicom ili kišobranom, odjećom dostatnom za planirano trajanje boravka u planini, jaknom, ljetnom i zimskom kapom, priborom za higijenu, kremom za zaštitu od utjecaja sunca, maramicama, bočicom za vodu, čeonom ili ručnom baterijskom svjetiljkom, čistim papučama i tenisicama za kretanje u planinarskom objektu i bližoj okolici te drugom opremom koju određuje organizator.

Škola počinje u utorak 23.04.2024. u 19 sati, u društvenom domu u Novakima Bistranskim, Selska 43. Škola započinje upoznavanjem djece s voditeljem i nastavnim osobljem te informiranjem o pravilima ponašanja u grupi, smještaju u planinarskom objektu, dogovorom o rasporedu aktivnosti i drugim pojedinostima. Ne školi će biti obrađene sljedeće teme: Planinarenje i planinarstvo, Kretanje i boravak u planinama, Zaštita prirode, Opasnosti, pomoć i spašavanje u planini, Penjanje, Orijentacija.

Teoretski i praktični dio nastave provodit će se u prirodi, na planinarskim izletima kroz kraća izlaganja (predavanja) i neposredan dijalog, a zatim praktičnom primjenom kroz edukativne vježbe i igre, prilagođene uzrastu djece.

Očekivani ishodi učenja su:
- osnovna informiranost o planinarstvu i planinama;
- osnovno poznavanje planinarske opreme za jednostavne izlete;
- stečene dobre navike o ponašanju u planini i u skupini planinara;
- motiviranost za daljnje planinarsko djelovanje.

Uvjeti uspješnog završetka škole su:
- zalaganje u ispunjenju zadataka;
- sudjelovanje na najmanje 70% izleta škole.

U slučaju kada zbog opravdanih razloga polaznik nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili izleta, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim izletima, vježbama ili slično.
Uspješnim završetkom škole polaznik stječe pisano uvjerenje – diplomu Hrvatskog planinarskog saveza o uspješno završenoj školi.
Izlete škole i teoretski dio nastave izvodit će članovi P.D. Bistra koji su završili specijalističke tečajeve u okviru školovanja HPS-a i to:
- TOMISLAV NOVOSEL (voditelj škole, vodič s licencom A standarda);
- SLAĐANA LUČIĆ (vodič pripravnik za A standard);
- MARIO ZAJEC (vodič pripravnik za A standard);
- MARIJANA CAR (markacist);
- JOSIP DOLOVČAK (markacist);
- MARIO ŽILJAK (markacist);
- SNJEŽANA KOMERIČKI (čuvar planinske prirode);
- NATALIJA VLAHOVIČEK (čuvar planinske prirode);
uz pomoć ostalih iskusnih članova društva.

ŠKOLARINA IZNOSI 20 Eur, a svaki polaznik dobit će pomoćno uže i karabiner. Na izlete će roditelji dovoziti i odvoziti djecu, odnosno ići će se javnim prijevozom ili unajmljenim autobusom koji zadovoljava standarde za prijevoz školske djece. P.D. Bistra snosit će troškove najma autobusa za 3 planirana izleta, a sve ostale troškove izleta, javnog prijevoza, hrane i svih ostalih dodatnih financijskih davanja snose roditelji polaznika. Broj polaznika ograničen je na 25, a pri upisu će se uzimati u obzir redoslijed prijava.

Prijave za školu obavljaju se tako da roditelji kandidata ispune Prijavnicu DPŠ te ispunjenu prijavnicu pošalju na e-mail adresu društva: pd.bistra@hps.hr. Nakon popunjenja kvote, odnosno prije početka škole, svaki kandidat dobit će potvrdu prijave i upute za uplatu školarine.

Svečana dodjela diploma Dječje planinarske škole bit će na Oštrici, na Medvednici, nakon što HPS dostavi diplome, o čemu će polaznici biti obaviješteni.

Sve informacije i materijali za DPŠ nalaze se na našim web i facebook stranicama: www.hpd-bistra.hr i Facebook stranici društva


<< Početak >>

PLAN IZLETA OPŠ


Datum Odredište Prijevoz
27.04.2024. MEDVEDNICA
(Krumpirište–Sljeme–Grafičar–Krumpirište)
RODITELJI
04.05.2024. CESARGRADSKA GORA
(Klanjec-Japica-pl.kuća Cesargrad-Klanjec)
AUTOBUS
25.05.2024. MEDVEDNICA
(G.Stenjevec-Veternica-Glavica-K.Svati-Jablanovec)
RODITELJI/JAVNI PRIJEVOZ
15.06.2024. ŽUMBERAK
(Slap Sopoot-pl.kuća Vodice-HGSS-Sošice)
AUTOBUS
29./30.06.2024. PAPUK
(noćenje u pl.domu Jankovac)
AUTOBUS
13.07.2024. ZAVIŽAN
(Izlet s roditeljima)
AUTOBUS
(nije u cijeni škole)

Napomena: plan je podložan promjenama.
Detalji i prijave za svaki pojedini izlet bit će u WhatsApp grupi..

VESELIMO SE ZAJEDNIČKOM DRUŽENJU I SVIM POLAZNICIMA ŽELIMO USPJEH U SAVLADAVANJU PLANINARSKIH VJEŠTINA


<< Početak >>

DJEČJA PLANINARSKA ŠKOLA<< Početak >>

© Planinarsko društvo Bistra · Designed by Ana Jurina